Špatně nastavená rodinná ekonomika

Česká republika je nejrychleji se vyvíjející ekonomika ze zemí bývalého východního bloku a jsme jednou z nejrychleji se vyvíjejících zemí Evropské Unie. Dokonce jsme předběhli i Slovinsko, kterému patřilo donedávna toto prvenství. V současné době máme velmi nízkou nezaměstnanost a platy pravidelně rostou. Teoreticky jsme za vodou, prakticky ale lidé naříkají, že nemohou vyjít s penězi. Často mění zaměstnání nebo hledají brigády, protože prostě nejsou schopni vyjít.

euro mince

Je to problém nedostatečných příjmů, nebo spíše tím, že dnešní lidé neumí šetřit? Velmi často se stávají terčem posměchu důchodci, kteří sledují pečlivě akce v hypermarketech a sotva akce začne, začnou obléhat obchod. Je to jistě úsměvné, ovšem na straně druhé bychom si měli ze seniorů vzít v tomto ohledu příklad. Jsou velmi šetrní a to i tehdy, když to není nutné. Život a doby nedostatku je naučily. My naopak zakoušíme spíše doby blahobytu, a přesto nejsme schopni vyžít. Kde děláme chybu? Především jsme zbytečně nároční a utrácíme více, než je nutné.
krájená sekaná

Samozřejmě vyšší životní úroveň sebou přináší i vyšší životní nároky, což je přirozené. Je správné, že volíme například zdravější jídlo před levným, stejně tak třeba ekologicky nezávadnou drogerii a kosmetiku.

Na straně druhé utrácíme více než je nutné a divíme se. Než si najdete brigádu, zkuste popřemýšlet, jak vylepšit Vaši ekonomickou situaci.

 žárovka s ručičkami

Rady a tipy, jak ušetřit


  • Zkuste ušetřit z příjmů 10%. Budete mít našetřenou rezervu pro případ, že budete muset řešit náhlé investice.

  • Mějte společné finance. Současné manželské či partnerské páry často mají oddělené finance a jen se spolupodílejí na vedení domácnosti. Mají své peníze. To je na jedné straně příjemné, ale na straně druhé je to velmi neekonomické.

  • Neplýtvejte energií. Doplatky za plyn, vodu a elektřinu nejsou nic příjemného. Ale co třeba začít trochu šetřit? Už s ohledem na přírodu i Vaši situaci. Zvedněte mírně zálohy, snižte spotřebu a mile Vás překvapí vyúčtování, kdy získáte přeplatky.

  • Plánujte si jídelníček. Předejdete neefektivnímu nakupování jídla, které nespotřebujete.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup